headlinenieuwtestdef
sgr anvr calamiteitenfonds

Over Myanmar

Myanmar is de officiële naam voor Birma, en wordt ook wel het laatste oosterse geheim genoemd. Een land met prachtig ongerepte natuur, een eeuwenoude beschaving, koloniale gebouwen, prachtige verlaten stranden en bovenal een uitermate vriendelijke bevolking die altijd klaar staat om de buitenlandse gast te helpen of uit te nodigen! Een land waar het reizen nog écht reizen is, en dat een onvergetelijke indruk op je zal maken.

 

De taal
De voertaal in Myanmar is Birmees, een taal met eigen tekens die moeilijk te leren is, en hiervan zijn ook nog eens tientallen lokale dialecten. Omdat Myanmar een Engelse kolonie is geweest, spreken vooral oudere mensen vaak goed Engels. Ook onder studenten is de Engelse taal steeds populairder aan het worden. Als je niet begrepen wordt, dan wordt er altijd wel iemand geroepen die beter Engels praat, bovendien zijn de meeste Birmezen heel geduldig en kun je met handen en voeten altijd wel duidelijk maken wat je bedoelt.

 

Eten en drinken
De hygiënische omstandigheden zijn in Myanmar niet zo goed als in Nederland. Let daarom goed op en eet alleen gerechten die goed gekookt of gebakken zijn. Vermijd rauwe producten en drink alleen water uit een afgesloten fles (zorg dat je altijd zelf water meeneemt). In veel hotels waar je verblijft kun je eten, bovendien staan in iedere reisgids een aantal tips voor goede restaurants. Ontbijten kun je in het hotel of in een van de vele theehuizen die je overal in Myanmar kunt vinden.

 

Feestdagen en Festivals
In Myanmar kent men vele (voornamelijk boeddhistische) feesten en festivals. Met name tijdens volle maan wordt er in veel plaatsen een “Pwe” georganiseerd, een kleurrijk festival met zang-, dans- en theatervoorstellingen, eetkraampjes, een kermis of een optreden van bekende Birmese popsterren. Ga er zeker naar toe als je de kans krijgt!

 

Andere feesten:

Januari – Naga Nieuwjaards Festival, Sagaing
Januari – Kachin Manaw Festival, Kachin State
4 januari – Onafhankelijkheidsdag
12 februari – Union Day
3 maart – Dag van de boeren
April – Thingyan waterfestival, viering van het Birmese Nieuwjaar dat in het hele land gepaard gaat met water gooien
1 mei – Dag van de arbeid
Augustus – Taungbyone Nat Festival, Mandalay
September/oktober – Volle Maan van Thadingyut, festival van het licht
November – Luchtballonnen Festival, Shan State
21 november – Nationale dag, Een speciale niet-religieuze vrije dag voor de mensen in Myanmar
December – Mt. Popa Nat Festival in Bagan, Geesten Festival

 

Criminaliteit
In Myanmar zal je weinig merken van criminaliteit, het is over het algemeen een veilig land voor toeristen. Let echter toch altijd op je waardevolle spullen, draag paspoort en geld altijd bij je in bijvoorbeeld een moneybelt. Laat geen waardevolle spullen rondslingeren.

 

Contact
close slider